Słodkie odkrycie – aspartam

Na opakowaniach niektórych produktów spożywczych pojawia się nazwa aspartam albo kod E951. Zapewne wiele osób wie, że jest to substancja słodząca, szczególnie, że producenci zawsze podają informację o tym, że produkt zawiera aspartam i nie powinien być spożywany przez osoby chore na fenyloketonurię. Jest to nawiasem mówiąc jedyne, potwierdzone przeciwwskazanie w przypadku tego składnika. Aspartam to bardzo powszechnie stosowany dodatek do żywności, zwłaszcza dietetycznej. A skoro jest obecny na półkach sklepowych warto wiedzieć co to jest aspartam.

Jak wiele praktycznych i niezastąpionych wynalazków aspartam to także odkrycie przypadkowe. W połowie lat 60-tych ubiegłego wieku prowadzono badania nad lekami i właśnie w ich trakcie pewien roztargniony naukowiec oblizał palec, który jak się okazało ma słodki smak. Łatwo się domyślić, że ta zaskakując słodycz to nasz bohater – słodzik. A zatem co to jest aspartam? Naukowo – to związek z grupy estrów peptydowych, a przekładając na język zrozumiały dla nie-chemikow to sztuczna substancja słodząca, która jest dużo słodsza od cukru. Wielu konsumentów na pytanie co to jest aspartam, odpowie, że to dodatek, który pozwala cieszyć się smakiem słodyczy i deserów. Tak jest np. w przypadku osób z cukrzycą czy na dietach niskokalorycznych. Aspartam dostarcza bowiem śladową ilość kalorii.

Komentowanie wyłączone.